Oktober 2016 - Belgische tv-reportage zet vraagtekens bij wetenschappelijk bewijs veiligheid mobiel

Telefoongebruikers willen weten of de mobiele telefoon veilig is. Daarom wordt al ruim 20 jaar wetenschappelijk onderzoek verricht naar de gezondheidseffecten van mobiele telefoons. De Belgische televisiezender VTM zond vorige week een reportage uit waarin wetenschappers en journalisten hun vraagtekens zetten bij de betrouwbaarheid van het wetenschappelijke bewijs dat mobiele telefoons veilig zijn. Volgens hen heeft de telecomindustrie een grote invloed op de resultaten en worden wetenschappers tegengewerkt.

Het officiële standpunt is dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mobiele telefoons geen schadelijke effecten kunnen hebben. Maar is dat ook zo? Volgens de journalisten en wetenschappers aan het woord in de Telefacts uitzending van 29 september jl. is die conclusie discutabel. De financiering van veel onderzoeken is afkomstig van de telecom industrie en andere belanghebbenden. Ook worden wetenschappers systematisch tegengewerkt door de telecom industrie, één van de grootste industrieën ter wereld.

Tegenwerking

Eén van hen is dr. George Carlo, medisch wetenschapper en jurist. In 1993 leidde hij het grootste Amerikaanse onderzoek ooit naar de gezondheidsrisico’s van mobiele telefoons. Het 25 miljoen dollar kostende onderzoek moest het wetenschappelijke bewijs leveren dat mobiele telefoons onschadelijk zijn. Carlo kwam echter tot een andere conclusie en maakte openbaar dat er direct bewijs is dat mobiele telefoons schadelijk kunnen zijn. De straling zou DNA-schade kunnen veroorzaken wat andere ziekten en kanker kan uitlokken en zou een verhoogd risico op een zeldzaam soort hersentumor met zich meebrengen.

Proces

Deze onthulling betekende een einde van Carlo zijn carrière als onderzoeker. Tegenwoordig leidt Carlo het proces dat een prestigieus advocatenkantoor in Washington heeft aangespannen tegen de gehele mobiele telefonie-industrie. De industrie wordt verweten consumenten bewust te misleiden. In zijn team van experts zit o.a. de Oostenrijkse professor Adlkolfer. In 2004 toonde hij aan dat straling van mobiele telefoons de structuur en functie van menselijke genen kan veranderen, zelfs ver onder de officieel toegestane blootstellingslimieten.

Zowel Carlos als Adlkolfer werden na hun bevindingen onderwerp van een lastercampagne. Een Duitse journaliste die hier onderzoek naar deed zegt dat wetenschappers tegenwoordig huiverig zijn om de effecten van straling te onderzoeken. Onderzoekers die de groeiende industrie kunnen schaden lijken niet gewenst.

Consument

Toch leggen de wetenschappers in de reportage de bal niet alleen bij de telecomindustrie neer.  Omdat de mobiel zo verweven is geraakt met ons dagelijks leven en voor velen een positieve bijdrage levert, zijn er meerdere partijen die niet staan te popelen om gezondheidseffecten bekend te maken. Ook de consument zou het niet willen weten.

Stralingsbronnen in huis

Weet ú hoeveel straling u in huis heeft?

Je ziet het niet en ruikt het niet maar in huis zorgt onze slimme, draadloze en digitale apparatuur dat we continu omringd zijn door straling. Zelfs als we slapen. Onderzoeken wijzen uit dat dit stressreacties kan veroorzaken en van invloed kan zijn op onze gezondheid en nachtrust. Maar we kunnen en willen niet meer zonder onze wifi en smart tv. Wat we wél kunnen is er bewust mee omgaan. Benieuwd hoeveel straling ú in huis heeft en hoe u er bewust mee om kunt gaan? 

Doe nu de test
Meer informatie