reporter wifried
De Australische televisie zond onlangs een documentaire uit met de titel ‘Wi-fried’? De makers gingen op zoek naar een antwoord op de vraag of straling van draadloze apparaten negatieve gezondheidseffecten kan hebben. In de documentaire komen medische specialisten aan het woord. Zij zijn van mening dat draadloze technologie enorme voordelen heeft voor de samenleving, maar dat het belangrijk is er zorgvuldig mee om te gaan, zeker in de buurt van kinderen.

Hoogste stralingsniveau ooit

Zowel thuis als op school is er sprake van een opéénstapeling van stralingsbronnen: draadloos internet, mobiele telefoons, tablets en laptops. Kinderen worden hierdoor blootgesteld aan de hoogste stralingsniveaus uit de geschiedenis. Niveaus die tot wel 10.000.000.000.000.000.000 (1018) hoger zijn dan de hoeveelheid straling die van nature op aarde aanwezig is. De effecten van deze door de mens gecreëerde straling, met name op de lange termijn, zijn nog onbekend. In 2011 werd straling van mobiele telefoons door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geclassificeerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Ook wordt ze in verband gebracht met o.a. DNA-schade en zou ze een negatief effect hebben op de kwaliteit van sperma.

Kinderen absorberen meer straling

Professor Devra Davis is internationaal erkend vanwege haar werk op het gebied van epidemiologische gezondheid- en ziektepreventie. In de documentaire zegt Davis: “Kinderen groeien op in een zee van straling afkomstig van draadloze apparaten. Draadloze apparaten zijn getest op grote volwassen mannen, niet op kinderen. Een kinderschedel is dunner en kinderhersenen bevatten meer vloeistof. Hierdoor absorbeert een kind meer straling dan een volwassene.”

Risico’s beperken

Davis roept ouders dan ook op voorzichtig te zijn met apparaten die straling uitzenden. “Het is belangrijk risico’s te beperken en dat kan door afstand te houden. Afstand is je vriend: de blootstelling aan straling neemt exponentieel af met de afstand die je neemt van een draadloos communicerend apparaat zoals een mobiel, tablet of babyfoon. Wil je als ouder je kind toch een tablet of mobiel geven om mee te spelen? Zorg dan dat deze op vliegtuigstand staat waardoor er geen draadloze communicatie is.”

Zorgen over draadloos internet op school

Davis: “We leven in een digitale maatschappij. Ook op school wordt steeds vaker gebruik gemaakt van draadloos communicerende apparaten zoals laptops en tablets. Het is belangrijk dat kinderen op school leren hoe ze internet kunnen gebruiken en informatie kunnen vinden. Echter, steeds meer ouders maken zich zorgen over de blootstelling van kinderen aan straling van draadloos internet in school. De Israëlische autoriteiten bevelen bedrade verbindingen in scholen aan en in Frankrijk is wifi verboden in crèches en kinderopvang.”

Wifi uit

In tegenstelling tot mobiele telefoons, die uit te schakelen zijn, is de straling van de wifi-router continu aanwezig: routers hebben geen aan- en uitknop. In de documentaire komt een school in beeld waar draadloos internet in de klas uitgeschakeld wordt als er geen gebruik van wordt gemaakt. Davis: “Wifi-routers zijn geprogrammeerd om 24/7 te stralen en dat is helemaal niet nodig. De locatie van routers is erg belangrijk, ook thuis: zet geen router in de slaapkamer, maar zet deze in een kast, zo ver mogelijk verwijderd van plaatsen waar veel tijd wordt doorgebracht. Zet apparaten die straling uitzenden uit als ze niet worden gebruikt, zeker ‘s nachts. Zet ook geen draadloze huistelefoon naast het bed.”

Hersenchirurg gaat bewust om met straling

In de documentaire komt ook de vooraanstaande Australische neurochirurg Charlie Teo aan het woord. Hij gaat als vader bewust om met straling. “Mijn kinderen kregen pas een mobiele telefoon toen ze al wat ouder waren, in ieder geval pas na de basisschool. Ik heb ze verteld dat ze de mobiel niet dicht tegen hun hoofd moeten houden, maar de speakermodus of een headset moeten gebruiken. En wanneer ze gaan slapen ze de mobiel niet in de buurt van het bed moeten leggen en al helemaal niet onder het kussen.”

Stralingsbronnen in huis

Weet ú hoeveel straling u in huis hebt?

Je ziet het niet en ruikt het niet maar in huis zorgt onze slimme, draadloze en digitale apparatuur dat we continu omringd zijn door straling. Zelfs als we slapen. Onderzoeken wijzen uit dat dit stressreacties kan veroorzaken en van invloed kan zijn op onze gezondheid en nachtrust. Maar we kunnen en willen niet meer zonder onze wifi en smart tv. Wat we wél kunnen is er bewust mee omgaan. Gaat u bewust om met straling 

Doe nu de test
Meer informatie