kinderkamer-stralingsarm-floww.480.321.s

"In de meeste baby- en kinderkamers meet ik te veel elektromagnetische straling afkomstig van draadloze apparaten zoals de babyfoon en draadloos internet", aldus stralingsbioloog Huub Smolders. Hij geeft tips hoe deze straling te verminderen is en vertelt waarom dat belangrijk is.

Baby- en kinderkamers worden steeds ‘slimmer’: babyfoons met camera, rompertjes die aangeven of de baby verhoging heeft, een sensormatje dat de beweging en de ademhaling van het kind registreert, terugpratend speelgoed, Playstation met draadloze consoles… Het wordt allemaal aangeschaft voor het welzijn en/of de veiligheid van het kind. Weinigen beseffen dat deze slimme apparaten veel elektromagnetische straling uitzenden, wat juist een negatief effect kan hebben op de gezondheid[1] en op het welbevinden [2][3] van het kind.

Teveel straling in kinderkamers

“In de meeste kinder- en babykamers meet ik sinds de opkomst van draadloze technologie bijna standaard te veel straling,” stelt stralingsbioloog Huub Smolders[4]. Een stralingsbioloog onderzoekt door middel van metingen verschillende soorten elektromagnetische straling[5]. “Er is een voorzorgsnorm opgesteld door wetenschappers en artsen die aangeeft dat de hoeveelheid straling van draadloze apparatuur in een slaapkamer bij voorkeur niet hoger mag zijn dan 1 microwatt, zéker niet in de slaapkamer van een kind. Boven deze 1 microwatt is er een reëel risico op het ontstaan van klachten, zoals slaapproblemen, hoofdpijn of hyperactief gedrag.”

Bronnen van straling

Huub: “Mensen maken zich vaak zorgen over de straling afkomstig van zendmasten, maar de meeste stralingsbronnen staan gewoon in huis. Bijvoorbeeld de draadloze huistelefoon (DECT) op het nachtkastje, de draadloze babyfoon in het babybedje, de mobiele telefoon pal naast de box en draadloos internet. Wat ik steeds vaker tegen kom zijn wifi-versterkers. Dit zijn gigantische stralingbronnen, waarbij ik soms extreme waardes meet van 10.000 tot 15.000 microwatt.”

Adviezen aan ouders

"De baby- of kinderkamer is het belangrijkste vertrek in huis omdat het kind daar tot rust moet komen. Vandaar dat de stralingsintensiteit hier lager moet zijn dan in de rest van het huis. ‘Slim’ oftewel draadloos is wat dat betreft dom. Mijn advies: kies voor een stralingsarme babyfoon en zorg ervoor dat deze niet te dicht bij het bedje staat en trek de stekker eruit als de babyfoon niet gebruikt wordt. Zet de wifi-router ’s nachts uit en wanneer die niet in gebruik is. Koop een eco-dect huistelefoon die enkel zendt als er verbinding is en vergeet niet de eco-functie daadwerkelijk in te schakelen. Bedenk dat een Playstation óók blijft stralen als hij niet in gebruik is."

Gebruik natuurlijke materialen

"Gebruik ook zoveel mogelijk natuurlijke materialen in de kinderkamer, zoals hout, wol en katoen. Neem bij voorkeur geen vloerbedekking, synthetische gordijnen of – knuffels in verband met statische elektriciteit. Kies voor een bedje van hout met zo min mogelijk metaal, omdat metaal straling geleidt. Ook de plek van de kinderkamer in huis is van belang. Hoe groter de afstand tot stralingsbronnen, hoe minder straling. Bevindt de kinderkamer zich boven de meterkast met de wifi-router, dan is er meer straling dan wanneer de kamer zich aan de andere kant van het huis bevindt."

Niet iedereen is even gevoelig

Toch is niet iedereen even gevoelig voor straling, aldus Huub. “Iedereen heeft zijn eigen ‘emmertje’ en als dat vol is reageert iedereen anders. Er wordt aangenomen dat kinderen, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid veel gevoeliger zijn, vandaar dat het juist voor hen belangrijk is om te weten hoeveel straling er in huis is. Een gevoelig kindje van drie maanden kan erger belast worden door straling en klachten hebben,  terwijl de ouders nergens last van hebben. Stralingsbelasting is ook vaak een optelsom: van bijvoorbeeld én sterke wifi-signalen in de slaapkamer én een babyfoon én synthetische gordijnen."

Straling positief gebruiken met Floww

Huub adviseert naast stralingsverminderende maatregelen meestal ook Floww® Health Technology toe te passen. Is het nemen van stralingsverminderende maatregelen dan niet voldoende? Huub: “Straling verminderen is belangrijk want bij minder straling hoeft het lichaam minder hard te werken. Maar zelfs als je alle draadloze apparaten uitzet, blijft er voldoende ‘reststraling’ over. Zoals van draadloos internet van de buren, van zendmasten of van elektromagnetische velden van huishoudelijke apparaten. Deze straling kan met Floww® Health Technology omgevormd worden tot een veld van natuurlijke straling met lichaamseigen frequenties[6] voor meer rust en behoud van energie.”

Wilt u weten hoeveel straling u in huis heeft? Laat dan eenwoninganalyse doen!

Wilt u op de hoogte blijven over straling? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Wilt u weten hoe straling positief gebruikt kan worden? 

Wilt u weten wat anderen over Floww producten zeggen?