Belpomme header

Ziekte door blootstelling aan elektromagnetische straling is nu objectief medisch vast te stellen én te behandelen. Dat concludeerde de Franse oncoloog Belpomme tijdens de presentatie van zijn onderzoek medio februari in Parijs. Naar schatting 1 tot 10% van de Europeanen maakt melding van een ernstige overgevoeligheid voor elektromagnetische straling afkomstig van o.a. mobiele en draadloze telefoons, wifi, en elektrische apparaten. Deze overgevoeligheid wordt elektrohypersensitiviteit (EHS) genoemd.

Dat straling gezondheidsklachten kan veroorzaken en de oorzaak kan zijn van ziekte is omstreden. Veel landen erkennen EHS niet als een functionele stoornis die arbeidsongeschiktheid kan veroorzaken. Wel erkent de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sinds 2004 dat blootstelling aan elektromagnetische velden nadelige gezondheidseffecten kan hebben.

Belpomme onderzocht 1216 patiënten die zelf aangaven last te hebben van EHS en MCS (meervoudige chemische overgevoeligheid). Hij maakte hersenscans en echo’s en onderzocht bloed en urine. Belpomme concludeert dat elektromagnetische velden de beschermende bloed-hersenbarrière verstoort. Dit kan hersenontstekingen en oxidatieve stress veroorzaken, wat weer kan leiden tot ziektes als Alzheimer, Parkinson of MS, maar ook schizofrenie, autisme en bipolaire stoornissen. Ook ontdekte hij biomarkers in het bloed: dit zijn bepaalde indicatoren die duiden op een bepaalde afwijking of ziekte.

De door Belpomme voorgestelde behandeling voor mensen met EHS lijkt op die bij auto-immuunziektes. Zij bestaat uit herstel van de bloedvoorziening naar de hersenen, het verhogen van gehaltes vitamine, antihistamine en antioxidanten én het verminderen van blootstelling aan elektromagnetische velden.

Professor Belpomme riep tijdens zijn presentatie op om elektrohypersensitiviteit (EHS) te erkennen als medische aandoening en als functionele arbeidsstoornis. Belpomme werkt als hoogleraar oncologie op de Universiteit van Parijs en is oncoloog in het Parijse Universiteitsziekenhuis. Hij is tevens voorzitter van het Europese onderzoeksinstituut naar kanker en milieu (ECERI) en oprichter en voorzitter van de vereniging voor onderzoek en behandeling van kanker (ARTAC). Hij is internationaal bekend vanwege zijn kankeronderzoek en vanwege zijn strijd tegen milieuvervuiling.

Stralingsbronnen in huis

Weet ú hoeveel straling u in huis heeft?

Je ziet het niet en ruikt het niet maar in huis zorgt onze slimme, draadloze en digitale apparatuur dat we continu omringd zijn door straling. Zelfs als we slapen. Onderzoeken wijzen uit dat dit stressreacties kan veroorzaken en van invloed kan zijn op onze gezondheid en nachtrust. Maar we kunnen en willen niet meer zonder onze wifi en smart tv. Wat we wél kunnen is er bewust mee omgaan. Gaat u bewust om met straling 

Doe nu de test
Meer informatie