duke-university-mobiel-opladen-met-wifi-signalen-1.600.0.s

Onderzoekers van Duke University hebben een apparaat ontwikkeld waarmee mobiele telefoons draadloos kunnen worden opgeladen door gebruik te maken van de energie van wifi-signalen.

Is de tijd voorbij dat de mobiele telefoon iedere avond voor het naar bed gaan aan ‘het infuus’ moet of dat je op reis gaat zonder je oplader in de koffer te doen? Als het aan de onderzoekers Allen Hawkes, Alexander Katko en Steve Cummer van de Duke University in Durham, North Carolina, ligt, is dat zeker het geval. Zij hebben een apparaat ontwikkeld dat met gebruik van de energie van wifi-signalen telefoons draadloos kan opladen.

Naar aanleiding van deze vinding meldde de wetenschapssite Science.nl: “Het apparaat zet microgolven – draadloos – om in energie die gebruikt kan worden om de accu van uw telefoon of andere kleine elektronische apparaten op te laden. Het apparaat werkt ongeveer net zo als een zonnepaneel dat energie uit licht omzet in elektriciteit. Alleen gebruikt dit apparaat heel andere energiebronnen: onder meer signalen van wifi en satellieten. Net als de zonnepanelen weet het apparaat een efficiëntie van zo’n 37 procent te behalen. De onderzoekers maakten voor de ontwikkeling van het apparaat gebruik van zogenoemde metamaterialen: structuren die verschillende vormen van energie die opgeslagen zit in golven, op kunnen vangen en voor praktische doeleinden kunnen inzetten. Met enkele aanpassingen zou het mogelijk moeten zijn om het energie-verzamelende metamateriaal in een telefoon in te bouwen. De telefoon zou dan op het moment dat deze niet gebruikt wordt, draadloos op kunnen laden.”

Het moment waarop een vinding als deze daadwerkelijk op markt komt, nadert met forse schreden. Het  Algemeen Dagblad meldde onlangs dat een groep fabrikanten, waaronder Samsung, zich heeft verenigd in de Alliance for WiPower (A4WP), dat een systeem ontwikkelt waarbij de telefoon zich met gebruik van het eigen elektromagnetisch veld oplaadt. Een techniek waarvan Duke University inmiddels de werking heeft aangetoond.

Wilt u op de hoogte blijven over straling? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Wilt u weten hoe straling positief gebruikt kan worden? 

Wilt u weten wat anderen over Floww producten zeggen?