In een interview met de Noorse krant Aftenposten zegt voormalig directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er geen twijfel mogelijk is dat straling van draadloze technologie gezondheidseffecten heeft. Ze adviseert daarom bewust om te gaan met draadloze apparaten omdat ze straling uitzenden.

Ze is afgestudeerd als arts en drie keer benoemd tot minister-president van Noorwegen: Gro Harlem Brundtland. Ze stond vijf jaar aan het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en ontving een eredoctoraat aan de Universiteit van Amsterdam. Brundtland staat bekend om haar sceptische houding ten opzichte van mobiele telefoons en elektromagnetische straling: “Er is geen twijfel in onderzoek: er zijn absoluut negatieve aspecten aan elektromagnetische straling die ons mensen beïnvloeden als gevolg van alle nieuwe apparaten die we gebruiken”.

Op de vraag of we de effecten van straling onderschatten antwoordde ze: “Ik denk dat we moeten hopen dat het niet te ernstig blijkt te zijn, maar er zijn negatieve effecten van straling. Daar is geen twijfel over. Ik heb nooit een mobiele telefoon naast mijn hoofd kunnen hebben. Ik kan geen straling dicht bij mijn hoofd hebben. Als ik het wel doe, krijg ik onmiddellijk hoofdpijn. Mijn lichaam reageert al ongeveer 25 jaar op deze manier op straling afkomstig van de mobiele telefoon.”

“Deze technologie heeft voor een enorme doorbraak gezorgd overal in de maatschappij, het is bijna ondenkbaar dat iemand dit kan stoppen vanwege gezondheidseffecten. En ook al zeg ik dat onderzoek schadelijke effecten laat zien, ik zeg niet dat deze effecten als cruciaal moeten worden beschouwd. In dat geval zou het een halt moeten worden toegeroepen en dat is niet gedaan. Maar daarom zeg ik: bescherm jezelf. Houd je mobiele telefoon bijvoorbeeld niet in je broekzak. Ik ken iemand die zijn mobiele telefoon altijd in zijn borstzak stak. Hij kreeg huiduitslag die maar niet weg ging. De dokter adviseerde een zalf waardoor de huiduitslag verdween. Maar hij bleef ondertussen wel zijn telefoon in zijn borstzak steken en de uitslag kwam telkens op precies dezelfde plek terug. Tot de arts het verband zag en aangaf dat zijn mobiel de oorzaak was. Dit is een voorbeeld van dat het geen onschuldige technologie is. Deze apparaten zenden straling uit. Wees je daarvan bewust en houd ze op afstand. Dat is alles wat ik zeg”.