Onderzoek naar straling

Wereldwijd wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van elektromagnetische straling op onze gezondheid. De uitkomsten van al deze onderzoeken wijzen niet eenduidig in dezelfde richting. Sterker: veel onderzoeken spreken elkaar tegen. Wij houden u graag op de hoogte van de uitkomsten van de meest belangwekkende onderzoeken; transparant en zonder vooringenomenheid. Op deze pagina vindt u de samenvattingen van deze onderzoeken. Per onderzoek kunt u de volledige teksten in PDF downloaden.

REFLEX: onderzoek naar verandering in cellen

Het REFLEX-onderzoek is één van de meest gezaghebbende onderzoeken van de laatste jaren. Het is tussen 2000-2004  in opdracht van de Europese Unie uitgevoerd door twaalfonderzoeksgroepen uit zeven landen. In het onderzoek wordt gekeken naar de effecten van elektromagnetische straling op losse cellen in reageerbuizen. Dit om te bepalen in hoeverre er kritische, ziekteveroorzakende veranderingen optreden. Het onderzoek richtte zich op stralingssterktes die onder de huidige veiligheidslimieten liggen.

De ziekteveroorzakende veranderingen kunnen bestaan uit kritische effecten, zoals genetische mutaties, verstoorde celdeling en onderdrukte of versterkte gereguleerde celsterfte. Het samenkomen van deze effecten vormt mogelijk een basis voor de ontwikkeling van chronische ziekten. Echter, als deze kritische effecten worden aangetoond in reageerbuizen, wil dit niet automatisch zeggen dat deze effecten dus ook optreden bij mensen. Een mens is immers geen reageerbuis. De aanname is: als de effecten niet optreden in reageerbuizen, dan treden ze ook niet op bij mensen. Treden ze wel op in reageerbuizen, dan is er een KANS dat dit ook bij mensen gebeurt.

Het REFLEX-onderzoek heeft in de reageerbuissituatie wel degelijk effecten op celniveau aangetoond. Deze onderzoeksresultaten zijn vergaard in twee laboratoria en bevestigd in twee andere laboratoria.

In het onderzoek is onder meer geconstateerd dat:

  • er genetische informatie in de cellen is beschadigd;
  • de genexpressie in veel genen en proteïnen is veranderd;
  • er mogelijk verstoring van celdeling heeft plaatsgevonden (minder duidelijk);
  • als mogelijk ook veranderingen in gereguleerde celsterfte (minder duidelijk).

Conclusie: de resultaten van het REFLEX-onderzoek zijn reden tot zorg. Het is niet bekend hoe de mechanismes exact werken, maar het kan beslist geen kwaad om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Het volledige onderzoeksrapport kunt hier downloaden.

Lees meer

Op 1 juni 2016 heeft de Gezondheidsraad opnieuw een uitspraak gedaan over de relatie tussen straling van de mobiele telefoon en het ontstaan van hersentumoren.

Overzicht
 van alle onderzoeken wereldwijd die biologische effecten aantonen van elektromagnetische straling (BioInitiative)

Overzichtstabel van gerapporteerde biologische effecten van elektromagnetische straling bij relatief lage blootstellingsintensiteit; denk aan blootstelling aan zendmast, wifi, draadloze laptop en slimme meter (BioInitiative)

Amerikaanse professor emeritus emeritus in biochemie en medische wetenschappen M. Pall heeft verklaringsmodel 

Resolutie Raad van Europa: een advies aan overheden om redelijkerwijs maatregelen te nemen om de blootstelling aan elektromagnetische velden te verminderen, in het bijzonder voor kinderen en jongeren.

Bekijk meer

Is het mobieltje schadelijk voor onze gezondheid? Bekijk hieronder een onthullende reportage van Belgische TV Telefacts.

 

Gerelateerde artikelen

Jongeren hebben last van smartphonegebruik ouders

8 juni, 2017|0 Comments

Sommige jongeren voelen zich genegeerd door hun fanatieke smartphone ouders en maken zich zorgen over hun telefoongedrag achter Lees verder

Seminar 16 juni 2017

8 juni, 2017|0 Comments

Op Landgoed ISVW, Dodeweg 8 in Leusden, vindt vrijdag 16 juni een seminar plaats over de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot Lees verder

Christine van Blokland geeft invulling aan klantcontact als Happy Customer Manager

5 mei, 2017|0 Comments

”Floww is voor mij een soort thuiskomen.” Met ingang van deze maand is Christine van Blokland Lees verder

Managementcoach en gezondheidspionier Daniël Zavrel gaat nooit de deur uit zonder zijn personalFloww

18 april, 2017|0 Comments

Daniël Zavrel coacht (top)managers in het bedrijfsleven en maakt daarbij onder meer gebruik van innovatieve, baanbrekende gezondheidstechnologie. Zo Lees verder