"Ik wil gewoon mensen helpen"

Als jongen raakte Jim Wagenaar, directeur R&D bij Floww International, in de ban van straling. Op latere leeftijd leidde dat tot een niet-aflatende inspanning om mensen van mogelijk stralingsgerelateerde klachten af te helpen. En tot de ontwikkeling van Floww® Health Technology. Met inmiddels duizenden tevreden gebruikers in vier verschillende werelddelen.

Hij werd in 1950 geboren in 's-Hertogenbosch, als middelste in een katholiek gezin met vijf kinderen. Al snel kwam hij erachter dat hij de wereld anders zag dan andere mensen. Jim Wagenaar: “Ik weet niet goed hoe ik dat moet zeggen, maar ik zag dingen, voelde dingen en als ik daar wat over zei werd ik vreemd aangekeken. In een gele bloem zag ik bijvoorbeeld alle kleuren van de regenboog in plaats van alleen geel. Maar ik heb snel geleerd daarover te zwijgen; ik wilde geen buitenbeentje zijn.”

Zoals alle jongens uit het gezin Wagenaar moest Jim naar de technische school (LTS), ook al ontbrak het hem aan motivatie. “Mijn interesses en mogelijkheden lagen op een ander, hoger niveau, maar toen ik voor het eerst met straling te maken kreeg, viel het kwartje op zijn plaats. Later bleek deze technische opleiding toch nog goed van pas te komen.”

De ontmoeting die zijn verdere leven zou bepalen vond plaats toen hij zestien jaar oud was. “Ik was bij een vriend en daar was een oude boer met een wichelroede het huis en de grond aan het meten. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, ik wilde weten wat hij aan het doen was. Of ik het ook eens wilde proberen… Nou, dat wilde ik wel, want ik vond het fascinerend. En dat was het ook. Magisch! Je loopt met zo’n ding in je handen en dan, zonder dat je daar zelf iets aan doet, gaat-ie opeens bewegen. Vanaf dat moment ben ik me steeds meer in straling gaan verdiepen. In Nederland waren toen weinig of geen opleidingsinstituten, dus ik heb in Duitsland een bouwbiologische opleiding gedaan, later gevolgd door een biofysische opleiding. Ik begreep dat straling effect kon hebben op de gezondheid. Die boer was niet voor niks een wichelroedeloper: hij wist dat het aardmagnetisch veld zijn gewassen konden beïnvloeden. Als je dat principe eenmaal door hebt, is de stap naar menselijke gezondheid niet zo groot.”

Jim deed alles wat nodig was om zich officieel als therapeut te kunnen vestigen. Jim: “Tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat straling ook bij niet-straling gerelateerde klachten een rol speelt. Ook bij mensen die er ogenschijnlijk niet gevoelig voor zijn beïnvloed straling het auto-immuunsysteem, wat genezing bemoeilijkt. Anders gezegd: als ik mensen niet eerst behandelde voor straling was het dweilen met de kraan open. Dan leek niets te helpen. Toen ben ik resoluut gaan zeggen dat als mensen zich niet eerst wilden laten behandelen tegen straling, ik ze niet kon helpen.”

Springpaarden

Zijn praktijk groeide snel. Door mond-tot-mondreclame werd Jim Wagenaar steeds vaker geconsulteerd bij gezondheidsproblemen die zich maar moeilijk lieten verklaren. En niet alleen mensen kwamen voor hulp; ook dieren behoorden tot zijn ‘patiënten’. Zo werd hij ingeschakeld door Olympisch springruiter Jan Tops. Zijn springpaarden vielen terug in concentratie en uithoudingsvermogen nadat er twee zendmasten op zijn terrein geplaatst waren. Ook de internationaal befaamde springruiter Julian Kraaij meldde zich met een soortgelijk probleem. Jim: “Het mooie van werken met dieren is dat er geen sprake is van een placebo-effect. Dieren hebben geen idee wat je met ze doet, daar zit geen ‘mind’ tussen. Dus als die opknappen van een behandeling, dan zegt dat wel wat. Ik vind dat placebo-effect voor mensen overigens wel een belangrijke meewerkende factor. Mensen genezen zichzelf; ik geef enkel de handvaten.

Kungfu

Was Jim Wagenaar eerst op zoek naar manieren om straling te bestrijden, na verloop van tijd begreep hij dat je straling positief kunt gebruiken. Dat was feitelijk het begin van Floww® Health Technology. “Toen de eerste mobiele telefoons op de markt kwamen, was voor mij duidelijk dat draadloze technologie steeds belangrijker zou worden en dat we die klok niet terug konden zetten. Vechten tegen straling had in mijn ogen dan ook geen zin. In mijn jeugd heb ik een tijdje Kungfu gedaan. Dan leer je de kracht van je tegenstander te gebruiken. Dat principe heb ik ook toegepast bij het ontwikkelen van Floww. Ik heb bewust gezocht naar een methode waarbij ik de straling zou kunnen ombuigen en voor ons kon laten werken in plaats van tegen ons.”

Dus begon Jim Wagenaar te experimenteren met frequenties, spoeltjes en condensators. Het werd een jarenlang proces van sleutelen en testen, net zo lang tot hij het ideale prototype had ontwikkeld. “Met dat prototype,” vertelt Jim, “heb ik een testgroep opgezet; dat waren mensen met een hoge gevoeligheid voor straling. En eigenlijk zonder uitzondering voelden ze allemaal vrijwel meteen de effecten van dat apparaat. Marc Schechtl, de CEO van Floww International, zat ook in die testgroep. Hij zei tegen mij: ‘Jim, deze vinding gaat de hele wereld over’. Ik zei ‘prima’, maar eerlijk gezegd was ik daar niet zo mee bezig. Ik wil gewoon mensen helpen en mijn praktijk zat mudjevol mensen die klachten ondervonden van straling. Om die mensen was het me te doen. Nu gaat het inderdaad de hele wereld over, wordt Floww gebruikt door vele duizenden mensen die ik nog nooit heb gezien en staat er directeur R&D op mijn visitekaartje. En daar word ik eerlijk gezegd wel eens een beetje stil van. Dat het zo groot zou worden had ik niet durven dromen.”